Expert article
Edit 05 December 2023
by Daniela Patti

The Via Turchia social housing Jungle! 

Study visit at the Via Turchia pilot case
The Prato Urban Jungle project tested nature based solutions (NBS) in different pilot sites of the city in order to carry out innovative strategies to create urban forestation, urban jungles, that could improave the environmental and social impacts on cities. One of the pilot sites is developed in a high population density area, scattered with open green spaces, characterised by the presence of social housing and situations of social marginality. The Via Turchia complex consists of three blocks with 152 apartments inhabited by about 500 people. This intervention aims to restore green public spaces to the community by including trees, plants or grass on horizontal and vertical surfaces, absorbing tons of CO2 and creating a healthier living environment.

The project conceived by Stefano Boeri Architetti for the Pratese Public Buildings in Via Turchia made use of vegetation for the facades, the demineralisation of the parking area, the creation of a large green pergola at the entrance and the creation of social spaces in the communal garden.

The project started by considering the role of greenery and its significant ecosystem services including the mitigation of pollution caused by road traffic, the absorption of CO2, the production of oxygen, the regulation of the microclimate and the reduction of noise pollution. On a territorial scale, the intervention therefore had the objective of redeveloping the existing urban fabric starting from the principles of securing and implementing nature-based solutions in the urban context of Prato. With this objective, a first punctual intervention took place on the vertical surfaces, with a system of green facades which create, between inside and outside, a vegetal screen of climbing plants. 

Thin steel cables were installed on the façades to allow climbing plants to grow, which improved the local microclimate. The project for the Via Turchia residences also deals with the creation of social spaces in the common garden, dedicated to collective and recreational activities, such as social gardens, tables, seating and others. A new large pergola of approximately 100 square metres, covered with creepers and furnished with seating, will be built at the entrance of the complex, between the two buildings to the south of the block. 
 

Via Turchia site. Image by Stefano Boeri Architetti

In the main access to the courtyard at the gap between the two buildings to the south, a green pergola creates a space now used for passage into a resting and meeting place. The principle is on the one hand to symbolically enhance the entrance space and on the other to create a green and shaded area that can be used by all. The beams placed at intervals are connected by stainless steel metal cables and form the support for the climbing plants.

Continuing on, in the central space between the cellars, there arepools with vegetation and seating have been developed to create a new access area suitable for resting and socialising.

As regards the intervention on the existing facades, originally covered with a brick facing, the project has covered the elevations nearly 3000 m2 of climbing vegetation, on a self-supporting structure.

Via Turchia site. Image by Stefano Boeri Architetti

Via Turchia site. Photo by City of Prato

The southern parking area was affected by a soil demineralisation project that transformed 1600sqm of impermeable pavement into a draining surface. One of the objectives of the project was to minimise the consumption of mains water, using where possible the rainwater that will be intercepted and accumulated.

 In fact, the project takes into consideration the design of the common spaces, such as the condominium areas or the interstitial space between the residential blocks. In the central space between the buildings and the cellars, used as a garden, a series of common functions have been developed to encourage moments of sociality among the residents of the complex, through various activities: two outdoor educational workshops are arranged around with two existing trees, community vegetable gardens consisting of 4 wooden tubs, a playing area for children and a table with seats.

Due to the great construction and energy costs inflation the project was partially reduced and also received some delays due to bureaucratic processes connected to public procurement. Nevertheless, the project in Via Turchia highlights the importance of involving local communities in being informed at making decisions over the spaces they daily live, as despite the original lack of trust towards the administration and the idea of intervening on green areas, the population was largely engaged. The ambition was originally to combine the efforts of the PUJ project together with national resources for energy efficiency of buildings’ facades which finally didn’t take place. Today, the plants are still small, showing the importance of long term perspectives in designing with Nature-Based Solutions. 
 

Share

Other news from this project

Children's workshop within the PUJ project. Photo PUJ project

Prato Urban Jungle - Journal #3

The PUJ project has continued experimenting and testing nature-based solution to create urban jungles and forests in Prato! ...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Climate adaptation
PUJ workshop

Prato Urban Jungle a case study for Integrated Territorial Development

The PUJ project in Prato has been selected as one of the twelve good practice cities within the study on Integrated Territorial Development (ITD) as p...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Climate adaptation

Create your own Jungle! 

Within the Prato Urbact Jungle project, Legambiente developed the "Create Your Own Jungle" course, where during the classes, participants learnt how t...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Estra headquarter building. Image by Stefano Boeri Architetti

The Estra headquarter building Urban Jungle! 

The Prato Urban Jungle project tested nature based solutions (NBS) in different pilot sites of the city in order to carry out innovative strategies to...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Nature based solutions

Upscaling the PUJ project through the Cities Mission 

Recently the City of Prato was recognised under the EU Mission for Climate-Neutral and Smart Cities, which offers a great potential towards the upscal...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Sustainable use of land and nature based solutions
Macrolotto Zero pilot area. Photo by Eutropian

The Macrolotto Zero Urban Jungle!

The Prato Urban Jungle project tested nature based solutions (NBS) in different pilot sites of the city in order to carry out innovative strategies to...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Air quality
Climate adaptation
Co2 reduction
Prato Green Hospital

Green is health

The green interventions at “Nuovo Ospedale Santo Stefano'' of Prato will create a new urban park within the city bridging the gap between health and b...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Sustainable use of land and nature based solutions
greenApes

Prato rewards sustainable behaviours

greenApes is a digital platform that engages and rewards actions and sustainable lifestyles: users accumulate reward points through their sustainable ...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Sustainable use of land and nature based solutions
Legambiente Toscana

Urban Jungle: Prato truly means it

Legambiente is a non-profit association, made up of citizens who care about the protection of the environment in all its forms, the quality of life an...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Sustainable use of land and nature based solutions
Prato Forest City

Prato Forest City: a tree for every citizen

Prato Forest City is the new strategic approach to urban planning, developed by the Municipality of Prato....

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Sustainable use of land and nature based solutions
Photo: Prato Urban Jungle (c) greenApes

PUJ - Journal 2: Prato Urban Jungle implementations

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Sustainable use of land and nature based solutions

Impacts of urban forestry: innovative, socio-ecological and economic added values - ZOOM-IN

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

PUJ - rendering by Stefano Boeri Architetti

PUJ - Journal 1: Project activities development

UIA Expert Daniela Patti focuses her first journal on presenting the main objectives of the Prato Urban Jungle project, the pilot sites, the consortiu...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Sustainable use of land and nature based solutions
Junglathon

A Junglathon to imagine your urban forest

The City of Prato is experimenting urban forestation strategies through the Prato Urban Jungle (PUJ) project . The project foresees three pilot areas ...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy

Prato will become an urban jungle

Prato Turns Green - From the master plan approval to the creation of urban jungles

Prato Urban Jungle – PUJ – project will renew its city districts with greater social, productive and environmental dimensions turning itself into an u...

PUJ - Prato Urban Jungle

Sustainable use of land and nature based solutions

Prato - Italy